Jak nastavit datum vypršení platnosti při sdílení souborů na Disku Google

Sdílení souboru z Disku Google je skvělý způsob, jak umožnit klientům a dodavatelům přístup k dokumentům, aniž by si je museli stahovat. Pokud chcete, aby lidé měli k souborům pouze dočasný přístup, můžete při jejich sdílení nastavit automatické datum vypršení platnosti. Zde je návod.

Poznámka: Chcete-li tuto funkci používat, musíte jako vlastník dokumentu mít placený účet G Suite. Lidé, se kterými sdílíte dokument, nepotřebují k prohlížení dokumentů placený účet.

Jak nastavit datum vypršení platnosti souborů na Disku Google

Zapalte Disk Google který je propojen s vaším účtem G Suite, klikněte pravým tlačítkem na soubor, který chcete sdílet, a poté v kontextové nabídce klikněte na „Sdílet“.

  Jak spustit jakoukoli aplikaci v režimu Obrázek v obrázku v okně 10

Přidejte e-mailové adresy všech lidí, se kterými chcete soubor sdílet, a poté klikněte na tlačítko „Odeslat“. Pokud pozvánku odešlete na účet Gmail, tito lidé se automaticky přidají do seznamu lidí, kteří mají k souboru přístup. Pokud odešlete na jiný typ adresy, každá osoba obdrží e-mail s odkazem, který přesměruje na soubor.

Nyní klikněte pravým tlačítkem na soubor a znovu klikněte na příkaz „Sdílet“.

Tentokrát s otevřenými možnostmi sdílení klikněte na odkaz „Upřesnit“.

Vedle kontaktních informací každé osoby uvidíte ikonu časovače. Kliknutím na něj nastavíte datum vypršení platnosti.

Odtud klikněte na rozbalovací nabídku „Přístup vyprší“ a vyberte 7 dní, 30 dní nebo nastavte vlastní datum vypršení platnosti.

  Cena a specifikace pro nový iPhone SE a 9,7palcový iPad Pro

Výběrem možnosti „Vlastní datum“ se otevře kalendář, ve kterém můžete vybrat přesnější datum.

Pokud chcete nastavit datum vypršení platnosti pro někoho jiného, ​​klikněte na časovač vedle jeho jména. Pro každou osobu musíte nastavit datum vypršení platnosti.

Nakonec klikněte na „Uložit změny“ a dokončete úpravy, které jste provedli u všech uživatelů.

Je zde jedno upozornění, kterého byste si měli být vědomi. Ve výchozím nastavení mohou lidé, se kterými sdílíte, soubor stáhnout, vytisknout nebo zkopírovat, a pokud tak učiní, budou mít k těmto kopiím přístup po libovolném nastaveném datu vypršení platnosti. Můžete jim nastavit oprávnění pouze k prohlížení a poté zapnout „Zakázat možnosti stahování, tisku a kopírování pro komentátory a čtenáře“, abyste tomu zabránili, ale tito lidé nebudou moci dokument upravovat.

  Jak DNS přes HTTPS (DoH) posílí soukromí online

Přesto, pokud máte lidi, kteří potřebují pouze dočasný přístup k prohlížení nebo komentování dokumentu, tato funkce funguje skvěle.

x