etechblog

Jak prohlížet, vytvářet a mazat verze fotografií v Lightroom

Lepší pochopení procesů úprav v Lightroomu pomocí verzí fotografií – nástroje, který můžete použít v Lightroom Classic a CC. Dnes vám ukážeme, jak zobrazit, vytvořit a odstranit verze fotografií v obou verzích aplikace. Po přečtení této příručky budete mít větší kontrolu nad zkoušením nových věcí s obrázky a také rozhodováním, zda byste měli provést další změny.

Jak zobrazit předchozí verze fotografie v Lightroom Classic

Je velmi snadné porovnat úpravy Lightroom s původním obrázkem v Lightroom Classic. Co ale můžete dělat, pokud si chcete fotografii prohlédnout pouze do určitého bodu úprav?

V těchto scénářích vám karta Historie poskytne to, co hledáte. Zde je to, co musíte udělat:

  • V Lightroom Classic přejděte na kartu Vývoj.
  • Rozbalte sekci Historie, kterou najdete na levé straně.
  • Přejděte dolů a projděte si různé úpravy, které jste provedli. Pokud chcete vrátit svou úpravu do určitého bodu, klikněte na tuto verzi a změny, které považujete za nezbytné.
  •   Od pongu k virtuální realitě

    Jak zobrazit předchozí verze fotografie v Lightroom CC

    V Lightroom CC je postup při prohlížení verzí fotografií mírně odlišný. Chcete-li dosáhnout požadovaného výsledku, postupujte podle těchto pokynů:

  • Otevřete Lightroom CC a vyberte fotografii, kterou chcete upravit.
  • Když vyberete obrázek, na který se chcete podívat, přejděte na panel nástrojů vpravo. Ve spodní části uvidíte ikonu hodin; klikněte na toto. Případně stiskněte Shift + V na klávesnici počítače.
  • Zde uvidíte dvě karty: Named a Auto. V Pojmenované uvidíte všechny verze, které jste vytvořili. A v režimu Auto uvidíte všechny své úpravy – funguje to stejně jako karta Historie v Lightroom Classic.
  • Kromě fotografických verzí mají Lightroom Classic a CC spoustu dalších rozdílů. O nejdůležitějších z nich se můžete dozvědět v našem srovnání Lightroom Classic vs. CC.

    Jak vytvořit nové verze fotografie v Lightroom

    Vytváření nových verzí fotografií v Lightroom je výhodné z několika důvodů. Můžete se například soustředit na úpravy, aniž byste se museli starat o to, jak se vrátíte zpět, pokud přesunete některé posuvníky způsobem, který nechcete. Kromě toho si budete moci podrobněji prohlédnout proces úprav a zlepšit svou křivku učení.

      9 nejlepších nástrojů pro kompresi souborů pro PDF, video, obrázky

    Vytváření nových verzí fotografie bude záviset na verzi Lightroom, kterou používáte. Pokyny tedy rozdělíme na dvě samostatné části.

    Lightroom Classic

    Karta pro vytvoření nové verze fotografií v Lightroom má jiný název než CC, ale proces je velmi podobný. Níže jsou uvedeny kroky, které je třeba dodržet:

  • Vyberte kartu Vývoj v Lightroom.
  • Na levé straně klepněte na ikonu + vedle položky Snímky.
  • Do textového pole zadejte název snímku.
  • Až budete se vším spokojeni, klepněte na Vytvořit.
  • Při mazání snímků buďte velmi opatrní. Pokud jich odstraníte příliš mnoho, můžete také omylem smazat většinu (pokud ne všechny) svých úprav.

    Lightroom CC

    Chcete-li vytvořit nové verze fotografií v Lightroom CC, máte dvě možnosti. První je provést další úpravy obrázku (např. posunutí posuvníku). Můžete však také vytvořit nové verze s přizpůsobenými názvy. Zde je návod, jak provést to druhé:

  • Přejděte na fotografii, kterou upravujete, a vyberte kartu Verze (Shift + V nebo ikona hodin vpravo).
  • Vyberte Pojmenované a vyberte Vytvořit verzi.
  • Zadejte název nové verze fotografie.
  • Až budete se vším spokojeni, klepněte na modré tlačítko Vytvořit. Nová verze se zobrazí v části Pojmenované.
  •   Jak zakázat načítání karet kliknutím ve Firefoxu

    Jak odstranit verze fotografie v Lightroom

    Proces mazání verzí fotografií v Lightroom je docela podobný v Lightroom Classic a CC, s několika jemnými rozdíly. Opět rozdělíme kroky do různých částí, abyste je mohli sledovat.

    Lightroom Classic

  • Přejděte na Vyvinout > Snímky.
  • Klepněte na klávesu Backspace na klávesnici. Případně vyberte control + trackpad (Mac) nebo klikněte pravým tlačítkem na snímek, který chcete odstranit (Windows).
  • Jakmile se zobrazí seznam možností, vyberte Odstranit. Poté své rozhodnutí potvrďte.
  • Lightroom CC

    V aplikaci Lightroom CC postupujte podle těchto kroků.

  • Přejděte na kartu Verze.
  • Klikněte na ikonu tří teček a klepněte na Smazat. Případně stiskněte klávesu Backspace na vašem počítači.
  • Potvrďte své rozhodnutí smazat verzi fotografie.
  • Uspořádejte si pracovní postup úprav v Lightroom lépe pomocí verzí fotografií

    Použití verzí fotografií je efektivní způsob, jak zajistit, že nesmažete příliš mnoho úprav, když se budete muset vrátit. V tomto smyslu to funguje podobně jako Vrstvy ve Photoshopu. Ať už používáte Lightroom Classic nebo CC, je velmi snadné prohlížet, vytvářet a mazat verze fotografií.

    Až budete příště upravovat obrázek v Lightroom, proč nezvážit použití verzí fotografií s tipy, které jsme vám dnes dali?

    x